Glassoorten

Van isolatie tot decoratie, bij Claassen Schilderwerken in Uden is alles mogelijk.

De afdeling beglazing van Claassen Schilderwerken is gespecialiseerd in het plaatsen en vervangen van alle soorten isolerend dubbelglas. Ook speciale uitvoeringen als isolatieglas met glas in lood, zonwerend glas of gecoat glas vallen onder de mogelijkheden.
Een kleine opsomming van de meest voorkomende glassoorten met een korte uitleg.

Enkelglas

Enkelglas wordt tegenwoordig meestal gebruikt in ruimtes waar niet geleefd wordt of als interieurglas.
Bij gebruik van enkel glas in een buitenkozijn, zal de vochtige warme lucht binnenshuis aan het glas afkoelen, en wanneer de temperatuur daalt tot onder het dauwpunt, zal condensatie op de ruit optreden. Tevens is enkelglas weinig geluidwerend. Er zijn dus betere alternatieven.

Figuurglas

Figuurglas is karakteristiek glas met allerhande figuren zoals ribbels, bobbels, motieven e.d.
Vroeger werd het onder de naam “gegoten glas” in de handel gebracht. Deze benaming is inmiddels verouderd, daar dit betrekking had op de vroegere fabricagemethode. Tegenwoordig wordt het patroon met een reliëfwals bij hoge temperaturen in een zijde van het glas gedrukt.
Door toepassing van figuurglas geeft men de ruimte een andere sfeer en kan men spelen met licht en schaduw. Tevens bevorderd het de privacy zonder dat het gevoel van openheid en ruimte verdwijnt.

Draadglas

In draadglas is een net van metaaldraad aangebracht, als wapening. Dit gaaswerk houdt bij breuk van de ruit de glasscherven bijeen. Draadglas behoort daarom tot de veiligheidsglassoorten.
Enkele redenen om voor draadglas te kiezen:
– Als breuk van het glas gevaar voor verwonding heeft
– Draadglas is minder inbraakgevoelig dan gewoon vensterglas
– Esthetische redenen

Verzilverd glas (spiegelglas)

Op verzilverd glas is aan een zijde een zilverlaag aangebracht, waardoor de bekende spiegel ontstaat. Door het gebruik van verzilverd glas, kan een ruimte optisch vergroot worden door het spiegeleffect. De meest voorkomende diktes van verzilverd glas zijn 4 mm en 6 mm.
Verzilverd glas is in meerdere kleuren te verkrijgen, waaronder brons, roze, groen en grijs.

Gehard glas

Gehard glas is tot vijf keer sterker dan ongehard glas met dezelfde dikte. Door de sterkte geeft het architecten en aannemers een grote keuze van gebruik van glas in gebouwen.
Gehard glas kan worden geleverd in warmtebestendige vorm. Dit geeft extra veiligheid voor gebruik op risicovolle plaatsen zoals dakbeglazing.
Gehard glas kan niet meer bewerkt of gesneden worden.
Wanneer gehard glas kapot gaat, valt het in veel kleine, veilige stukjes uiteen, waardoor de kans op ernstig lichamelijk letsel klein is. Gehard glas is daardoor uitermate geschikt voor glazen deuren en puien.
De norm voor gehard glas is NBN EN 12150-1. EN staat voor Europese Normen. Er wordt vooral nadruk gelegd op de bescherming van personen tegen verwondingen en doorvallen.

Gelaagd glas

Gelaagd glas zal wel barsten wanneer er met een hard voorwerp tegen geslagen wordt, maar de breuk blijft beperkt. Dat komt omdat gelaagd glas is uitgevoerd met een of meerdere lagen polyvinyl butyral (PVB)folies. Deze zorgen ervoor dat het inslagpunt zich verspreid over de gehele glasplaat.
Breukstukken blijven aan de folie kleven, waardoor scherven op zijn plaats blijven. Dat beschermt tegen ernstige verwondingen. Tevens voorkomt de folie dat men door de ruit valt en dat de ruit uit de sponning schiet.
De prestaties van gelaagd glas kunnen variëren door het aantal en de dikte van de glasruiten en de PVB tussenlagen te veranderen. Dit geeft dus een breed assortiment in soorten gelaagd glas. Voorbeelden hiervan zijn:
– veiligheidsglas
– inbraakwerend glas
– geluidwerend glas
– zonwerend glas
– kogelbestendig glas
– decoratief glas
Voor uitgebreide informatie over gelaagd glas kunt u de folder van het KCG bekijken.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat.
Tussen de glasplaten zit een hermetisch afgesloten gas. Er kan gekozen worden uit lucht of een edelgas (meestal argon of krypton)
Dubbel glas wordt toegepast in ramen van gebouwen voor een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie.
Om uw huis of bedrijfspand zo energiezuinig mogelijk te maken, is isolerende beglazing één van de meest effectieve maatregelen.
Bijkomstige voordelen zijn de inbraakwerende en geluidsisolerende eigenschappen van dubbelglas. Eventuele geluidsoverlast van buitenaf, zal aanzienlijk verminderen wanneer u kiest voor dubbelglas in plaats van enkel glas.
Voor uitgebreide informatie over dubbel glas kunt u de folder van het KCG bekijken.

HR-glas

Hoogrendement dubbelglas is speciaal bedoeld voor energiebesparing en een groter wooncomfort.
HR-glas is voorzien van een dun metaallaagje (coating). Deze coating zorgt ervoor dat warmte beter in de ruimte blijft in vergelijking met enkel glas of normaal dubbelglas.
De coating is zo dun, dat het nauwelijks waar te nemen is. Echter kan er wel een klein verschil optreden in kleur, in verhouding tot gewoon dubbelglas. Tevens kan er kleurverschil zitten in HR-glas van verschillende fabrikanten. Wanneer er naast HR-glas normaal dubbelglas, dan wel HR-glas van een andere fabrikant geplaatst wordt, is het aan te raden vooraf, aan de hand van stalen, de kleur te bepalen.
Hoe effectiever het laagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. Om verschil in werking aan te geven, worden er de volgende classificaties gegeven:
– HR
– HR+
– HR++
Een probleem van glas met de waarde HR++ is, dat het glas veelal te dik is om in oude houten deuren en ramen te plaatsen.
Tevens kan door een te groot verschil in buiten- en binnentemperatuur condensvorming ontstaan aan de buitenkant van de ruit. Met name woningen in een waterrijk gebied en vrijstaande, landelijke woningen hebben hier sneller last van. Dit kan voorkomen worden door goede ventilatie en isolatie van de woning.
De norm voor HR-glas is NEN 3576. Deze norm geeft functionele eisen en verwijzing naar beproevingsmethoden voor de beglazing van kozijnen, ramen en deuren voor buitengevels van gebouwen. De norm is van toepassing op beglazing van gebouwen in nieuwe en bestaande kozijnen, ramen en deuren van hout, metaal of kunststof met verticaal geplaatste, aan vier zijden opgelegde, rondom in de sponning gevatte ruiten met een oppervlakte van maximaal 5 m2 en met een maximale stuwdruk van 1,6 kN/m2.
Lees de volgende folder van GBO voor uitleg over het gebruik van HR glas.

Geluidsisolatie

Geluid wordt veroorzaakt door trillingen/golven die zich verplaatsen in de lucht, een vloeistof of vaste materie. Geluid is samengesteld uit verschillende toonhoogtes, ook wel frequenties/resonantie genaamd.
Er is de keus om dubbelglas platen met ongelijke glasdikte te plaatsen, ter plaatse van ruimtes die geluidsisolatie behoeven. De dikte van een glasplaat bepaald de resonantie welke door de glasplaat wordt doorgelaten. Door twee verschillende diktes te gebruiken, wordt het resonantie bereik aanzienlijk verminderd.
Geluidswerend glas is de ideale keuze wanneer er bovengemiddeld lawaai is van bijvoorbeeld luchtverkeer, wegen en andere bronnen van lawaai. Tevens is het gebruik in bijvoorbeeld ziekenhuizen, rustoorden of scholen veel voorkomend.
De norm voor geluidswerend glas is NEN 5077. Deze norm geeft bepalingsmethoden aan voor:
– de luchtgeluidsisolatie tussen ruimten in een gebouw of tussen ruimten van twee gebouwen
– de contactgeluidisolatie tussen ruimten in een gebouw of tussen ruimten van twee gebouwen
– de geluidniveaus in ruimten van een gebouw veroorzaakt door in werking zijnde installaties
– de nagalmtijd in een ruimte in een gebouw.

Vacuümglas

Een vacuüm isoleert beter dan welk gas dan ook. Geleiding en stroming worden onmogelijk gemaakt. Warmtetransport kan enkel nog via straling geschieden.
Vacuümglas bestaat uit twee lagen glas, waartussen een vacuüm getrokken is. Naast thermisch isolerende eigenschappen is vacuümglas een uitstekende isolator voor geluid.
Dit glas is dunner dan gewoon dubbel glas. Hierdoor is vacuümglas wel toe te passen in oudere gebouwen.

Brandwerend

Bij het uitbreken van brand in een gebouw, moeten de aanwezige mensen kunnen vluchten. Een opsplitsing van delen van het gebouw is nodig om de vluchtroutes veilig te stellen. Om te voorkomen dat de brand van het ene compartiment overspringt naar het andere, zijn brandbestendige bouwmaterialen vereist.
Aangezien bij verhitting van een glazen voorwerp deze door uitzetting kapot kan springen, wordt brandwerend glas met een speciale samenstelling gemaakt.
Tevens is het glas zo gemaakt, dat bij plotselinge afkoeling door bijvoorbeeld sprinklerinstallaties, het glas zijn beschermende werking behoud.
De brandwerendheid wordt aangeduid in de volgende tijdperiodes:
– 30 minuten
– 60 minuten
– 90 minuten
– 120 minuten
– 180 minuten

Zonwerend glas

Bij beglazing aan de zonkant van een gebouw of een gebouw met veel beglazing, bijvoorbeeld serres, is het belangrijk over het comfort van de gebruikers na te denken.
De zon zendt warmte uit in de vorm van infraroodstraling. Deze straling is onzichtbaar, maar wel voelbaar.
Zonwerend glas kan een uitkomst bieden om warmtetoetreding te verminderen, omdat het de infraroodstraling absorbeert en reflecteert. Dit hoeft echter geen afbreuk te doen aan de lichtinval.
Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende coating. Deze zorgt voor een lage toetredingsfactor van zonnewarmte. Door te variëren in de soort, dikte en kleur van de coating, en de tint en samenstelling van oxiden in het glas, is de gewenste mate van zonwering, lichtreflectie en lichtdoorlatendheid te beïnvloeden.
De belangrijkste eisen waaraan zonwerend glas moet voldoen zijn:
– lichttoetreding (uitgedrukt in LTA)
– gereduceerde zonnewarmte toetreding (uitgedrukt in ZTA)

Inbraakvertragend glas

In principe is gelaagd glas inbraakvertragend glas. Door de verschillende lagen glas in combinatie met PVB folie, duurt het voor inbrekers een stuk langer voordat ze door het glas heen kunnen breken.
Dit glas wordt veelal gebruikt voor ruiten met een hoge inbraakgevoeligheid zoals etalages, banken, etc.